Rss

IX. KÁMFOR – Kaposvár

kamfor-pic-1

Október 25-27 között került sor a IX. Kárpát-medencei Fiatal Közgazdászok Találkozójára (KÁMFOR) Kaposváron, amelyet a Magyar Közgazdasági Társaság Ifjúsági Bizottsága szervezett meg. A konferencia a fintech, a kisvállalati marketing és a blockchain témakörökre épült.

A konferencia programja péntek este kezdődött egy közös vacsorával, amely után a résztvevőknek lehetőségük nyílt az ismerkedésre és egy kis városnézésre is.

Szombaton a reggeli után elkezdődött a konferencia szakmai programja, a délelőtt a fintech-ről szólt. Henri Arslanian a FinTech Association of Hong Kong elnöke sajnos jelenlétével nem tudta megtisztelni a hallgatóságot, de egyik TEDx-es előadásában bevezette a hallgatóságot a fontosabb fintech alapfogalmakba és trendekbe, amelyek mindenki életére befolyással vannak. Ezt követően Ipacs László, MNB osztályvezető mutatta be a Magyar Nemzeti Bank törekvéseit a fintech szektor országon belüli szabályozását illetően. Egy rövid kávészünet után az MKT (Magyar Közgazdász Társaság) újonnan alakult MKT Fintech szakosztályának három képviselője vezette be a fintech vállalatok egyes sajátosságait. Pintér Éva az Alibaba befektetési alapját (Ju’e Bao) emelte ki, amely az ázsiai kisbefektetők megtakarításait gyűjti össze, amely több, mint 4%-os hozamot biztosít a befektetőknek, akik 1-2 dolláros összegeket fektetnek ide be. Bagó Péter a neobankok és az Afrikában tapasztalható finteches fizetési módokat mutatta be, míg Reisz Róbert humoros előadásában azt ecsetelte, hogy a fintech jellegű vállalkozások hosszú távon nem életképesek, mert olyan házakhoz hasonlította, amelyeknek előbb a tetejét építik meg és csak utána az alapzatát.

Az ebédszünetet követően Babanics Írisz kisvállalati marketing specialista mutatta be azokat az online platformokat és ezek működési elveit, amelyeket akár kisvállalatok is tudnak eredményes használni márkájuk építésére és eladásaik növelésére. A marketing szekció második előadásában Pintér Attila és Kovács Kristóf mutatták be Kaposvár városmárkázását és az ezzel járó kihívásokat.

A konferencia harmadik és egyben utolsó szekciójában előbb dr. Honfi Vid Sebestyén, informatikai vállalkozó mutatta be az informatikai rendszerek sajátosságait és veszélyeit, illetve kitért azon hibákra, amelyekkel a felhasználók veszélybe sodorják a használt informatikai rendszerek biztonságát. A konferencia utolsó előadásában Vidákovics Attila vállalkozó mutatta be a blokklánc technológia használatát és ennek előnyeit, illetve bemutatta azon e-diploma jellegű vállalatát, amely a tanulmányi diplomák blokklánc által történő tárolását teszi majd lehetővé és amely már közel áll ahhoz, hogy használhassa a közönség.

A szombati nap záró eseményeként a résztvevők a Hansdonner Sörház kézműves söreit és ezek elkészítését ismerhették meg a Sörház tulajdonosa által. A vasárnapi nap egy városnézésre került sor, amelyen azonban a RIF tagok nem tudtak részt venni a hazautazás végett.

A RIF-et három elnökségi tag (Oláh Ildikó, László Zoltán és Molnár István) képviselték e konferencián, akik nevében is ismételten köszönjük a lehetőséget és gratulálunk a szervezőknek e sikeres konferencia megszervezéséért. Végül ne felejtsük el, hogy jövő ősszel a RIF fogja megszervezni a jubileumi X. Kámfort. Mindenkit szeretettel várunk majd!